Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پول نیوز»
2024-05-06@05:03:53 GMT

مهم‌ترین دلایل بازگشت بورس به مسیر صعودی

تاریخ انتشار: ۸ مهر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۳۲۵۱۸۶۸

مهم‌ترین دلایل بازگشت بورس به مسیر صعودی

بورس تهران که طی هفته‌های اخیر با در پیش گرفتن روندی کاهشی، بیش از ۱۰درصد از سقف اخیر خود فاصله گرفته و وارد فاز اصلاحی شده بود، روز چهارشنبه متاثر از رشد قیمت نفت و گاز در بازار جهانی و صعود نرخ ارز شاهد تقویت تقاضا در بخشی از بازار بود. بورس تهران که طی هفته‌های اخیر با در پیش گرفتن روندی کاهشی، بیش از ۱۰درصد از سقف اخیر خود فاصله گرفته و وارد فاز اصلاحی شده بود، روز چهارشنبه متاثر از رشد قیمت نفت و گاز در بازار جهانی و صعود نرخ ارز شاهد تقویت تقاضا در بخشی از بازار بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به این ترتیب بیشترین افزایش دماسنج تالار شیشه‌ای در ۹ روز کاری اخیر رقم خورد. ارزش معاملات خرد سهام کمی رشد کرد و سهامداران خرد نیز هرچند کم‌مقدار، اما به زمین خرید سهام بازگشتند.


افزایش بهای جهانی نفت و گاز اثر خود را بر بورس تهران نیز به‌جا گذاشت تا نماگر اصلی تالار شیشه‌ای که طی هفته‌های اخیر رو به نزول گذاشته و با عقبگرد بیش از ۱۰‌درصدی از سقف اخیر خود به فاز اصلاحی فرو رفته بود، بار دیگر خودی نشان دهد و بیشترین رشد روزانه در ۹ روز کاری اخیر را تجربه کند. هر‌چند فضای معاملات بازار چندان پررونق نبود، اما تعادلی نسبی در دادوستد‌ها مشاهده می‌شد. عرضه و تقاضا همپای یکدیگر حرکت کردند تا ارزش معاملات خرد سهام نسبت به روز‌های گذشته کمی افزایش یابد و سهامداران خرد نیز هرچند کم‌مقدار، اما به زمین خرید سهام بازگردند. رشد بهای نفت و گاز در بازار‌های جهانی و همزمان با آن رکوردزنی دلار در سال ۱۴۰۰ از مهم‌ترین دلایل بازگشت بورس به مسیر صعودی بود. متغیر‌هایی که طی هفته‌های گذشته نگرانی از کاهشی شدن آن‌ها موجب خروج بخشی از سرمایه‌های حقیقی از گردونه معاملات سهام شده بود، اما حالا به‌نظر می‌رسد بخش مهمی از این نگرانی‌ها مرتفع شده و می‌توانیم شاهد بازگشت آرام سرمایه‌هایی باشیم که در انتظار ورود مجدد به گردونه معاملات سهام در کف حساب کار‌گزاری‌ها و صندوق‌های سرمایه گذاری پارک‌شده بودند.  
نفت و گاز؛ محرکی برای بورس  
معاملات آخرین روز کاری هفته با رشد ۸۱/ ۰‌درصدی نماگر اصلی تالار شیشه‌ای سپری شد تا این شاخص با ثبت بیشترین رشد روزانه (درصدی) در ۹ روز کاری اخیر، تا محدوده یک میلیون و ۴۳۷ هزار واحد پیشروی کند. در معاملات روز گذشته بورس تهران، این سهام زیرمجموعه گروه محصولات شیمیایی بودند که اهرم صعود شاخص‌کل سهام شدند. بحران جهانی گاز و در کنار آن اختلال در عرضه نفت سبب شده تا در روز‌های اخیر شاهد سقف‌شکنی نفت و گاز در بازار‌های جهانی باشیم. روز سه‌شنبه بود که نفت برنت توانست از ۸۰ دلار بر هر بشکه عبور کند و به بالاترین قیمت از اکتبر ۲۰۱۸ یعنی حدود سه سال گذشته برسد. رشدی که البته تحلیلگران معتقدند در زمستان ادامه خواهد یافت و مهم‌ترین دلیل آن‌ها نیز اختلال در عرضه به‌دلیل توفان‌های آیدا و نیکولاس در آگوست و سپتامبر و کندی بازگشت تولید اوپکی‌ها بوده که از روند رشد تقاضا عقب مانده است. در مقابل شاهد افزایش تقاضا برای سوخت هستیم. ریکاوری مصرف نفت از شیوع سویه دلتا زودتر از چیزی که انتظار می‌رفت، رخ داده و از سوی دیگر، بحران انرژی جهانی از جمله گاز و زغال‌سنگ بر تقاضای نفت هم اثر می‌گذارد چراکه در صورت نبود آنها، سوخت مایع تنها راه‌حل تامین انرژی خواهد بود. گلدمن‌ساکس که پیش از این برای فصل چهارم سال ۲۰۲۱، بهای نفت را ۸۰ دلار بر بشکه برآورد کرده بود، در روز‌های گذشته تخمین خود را به ۹۰ دلار افزایش داده چراکه معتقد است ریکاوری تقاضای قوی و اختلال در عرضه قیمت‌ها را بالاتر خواهد برد. در این میان با تشدید محدودیت‌های عرضه گاز، قیمت‌ها در زنجیره در حال تغییر است. آمار غیر‌رسمی حاکی از آن است که نرخ متانول CFR چین، ۲۰ دلار دیگر صعود کرده و به مرز ۳۸۰ دلار در هر تن رسیده است. در سراسر دنیا کمبود گاز طبیعی شروع به بغرنج‌کردن وضعیت انرژی کرده است. احتمال زمستان سردتر از معمول و در کنار آن تابستان گرم امسال سبب افزایش تقاضای گاز برای تولید برق شده است و احتمالا امسال زمستان بحرانی مشترک جهان را فرامی‌گیرد. آمار‌ها نشان می‌دهد قیمت گاز هاب TTF هلند به‌عنوان شاخص گاز اروپا روز چهارشنبه با رشد ۵‌درصدی به ۸۴ یورو در هر مگاوات ساعت رسیده است. داده‌های اینترکانتیننتال اکسچنج (آی‌سی‌ای) نیز نشان می‌دهد قیمت گاز اروپا در معاملات سه‌شنبه، برای اولین‌بار در تاریخ از هزار دلار برای هر هزار متر‌مکعب بالاتر رفت و رکوردی تاریخی از خود به‌جای گذاشت. رشدی که در دادوستد‌های روز گذشته نیز ادامه یافت و پیش‌بینی می‌شود با احتمال کاهش صادرات روسیه ادامه‌دار شود. خبری که البته می‌تواند برای زیرمجموعه‌های گروه محصولات شیمیایی خوشحال‌کننده باشد. دیروز شاهد تقاضای محسوس برای خرید سهام این صنعت بودیم به‌طوری که روز چهارشنبه یک‌پنجم از کل ارزش معاملات خرد سهام به نماد‌های پتروشیمی اختصاص پیدا کرد و حقیقی‌ها نیز با اختلاف بیشترین خالص خرید خود را در سهام مذکور ثبت کردند تا جوی مثبت بر نماگر‌های بورسی حاکم شود.  
نگاه بورس‌بازان به بازار ارز  
دلار که ۶ شهریورماه توانسته بود مرز ۲۸ هزار تومانی را به‌طور موقت پشت‌سر بگذارد، دیروز مجددا به این کانال صعود کرد و با معامله در رقم ۲۸ هزار و ۲۹۰ تومان (طی ساعات معاملاتی بورس) در بیشترین سطح سال‌جاری قرار گرفت.

شنیده‌ها از بروز اختلاف میان ایران و آژانس انرژی اتمی؛ اصلی‌ترین دلیل رشد نرخ دلار در معاملات روز گذشته عنوان می‌شود. روز گذشته رئیس سازمان انرژی اتمی با اعلام آنکه «اصرار آژانس برای نصب دوربین در مکان‌هایی که در اثر عملیات تروریستی صدمه دیده است را نمی‌پذیریم» حجت را تمام کرد و موجبات صعود نرخ ارز فراهم آمد. پربیراه نیست اگر بگوییم مهم‌ترین عامل نزول قیمت سهام در هفته‌های اخیر، نگرانی بورس‌بازان از کاهش نرخ دلار در صورت احیای برجام بود. سهامدارانی که با درک درست از میزان اثر‌گذاری نرخ ارز بر سودآوری بازاری که حدود ۶۰‌درصد از ارزش کل آن در اختیار شرکت‌های صادرات‌محور است، به بیش‌واکنشی به احتمالات پرداخت و بیش از ۱۰‌درصد از ارزش خود را تنها طی ۲۰ روز کاری از دست داد. حالا در صورت حفظ کانال ۲۸هزار تومان، اما به‌نظر می‌رسد بخش مهمی از این نگرانی‌ها مرتفع شود و شاهد بازگشت آرام سرمایه‌هایی باشیم که در انتظار ورود مجدد به گردونه معاملات سهام در کف حساب کار‌گزاری‌ها و صندوق‌های سرمایه گذاری پارک‌شده بودند.  
بورس در انتظار بازگشت حقیقی‌ها  
روز گذشته تالار شیشه‌ای شاهد ورود بازیگران خرد به زمین خرید سهام بود، به این ترتیب دادوستد‌های روز چهارشنبه بورس تهران با جابه‌جایی سهامی به ارزش ۸۸ میلیارد و ۶۹۸ میلیون تومان از پرتفوی حقوقی‌ها به سبد سهام معامله‌گران حقیقی همراه شد. در این میان همان‌طور که اشاره شد زیرمجموعه‌های گروه محصولات شیمیایی با اهرم رشد بهای جهانی نفت و گاز مورد توجه سهامداران واقع شدند. به این ترتیب دیروز پتروشیمی‌ها شاهد ثبت خالص خرید ۲۳۶ میلیارد و ۱۹۷ میلیون تومانی حقیقی‌ها بودند. پس از آن نوبت به معدنی‌ها رسید تا معاملات روز چهارشنبه را با ورود حدود ۸ میلیارد تومانی سرمایه‌های خرد به پایان برسانند. در آنسوی بازار، اما بانک‌ها با خروج ۵۱ میلیارد و ۷۴۹ میلیون تومانی این دسته از بازیگران بورسی مواجه شدند. خالص فروش سهامداران خرد در زیرمجموعه‌های فلزی بورس تهران نیز به ۲۱ میلیارد و ۶۹۴میلیون تومان رسید و پس از آن نوبت به شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی رسید تا شاهد جابه‌جایی سهامی به ارزش ۱۵ میلیارد و ۲۱۰ میلیون تومان در مسیر حقیقی به حقوقی باشند. به‌نظر می‌رسد با توجه به رفع برخی از ابهاماتی که بر سر معاملات بازار سهام سایه افکنده بود، به‌مرور شاهد بازگشت سهامداران خرد باشیم که در صورت حصول این مهم رشد قیمت‌ها محتمل خواهد بود.  
بورس چهار‌شنبه از دریچه آمار  
در روزی که شاخص‌کل بورس تهران با رشد ۸۱/ ۰‌درصدی همراه شد، از ۳۴۳ نماد معامله‌شده، قیمت پایانی ۱۷۲ سهم (۵۰درصد) مثبت بود و در مقابل ۱۶۵ سهم (۴۰ درصد) در سطوح منفی دادوستد شدند. در این بازار ۴۸ نماد (۱۴ درصد) صف خریدی به ارزش ۲۸۸ میلیارد تومان تشکیل دادند، اما در مقابل شاهد شکل‌گیری صف فروش در ۱۴ نماد بورسی (۴ درصد) به ارزش ۱۶۳ میلیارد تومان بودیم.

در فرابورس ایران، اما در روزی که آیفکس رشد ۴۸/ ۰درصدی را ثبت کرد، ۱۴۱ نماد معامله شدند که در این میان قیمت ۶۷ سهم (۴۸ درصد) مثبت و ۷۴ سهم (۵۲ درصد) منفی بود. در این بازار ۲۲ نماد (۱۶ درصد) صف خریدی به ارزش ۲۰۵ میلیارد تومان تشکیل دادند، اما ۱۱ نماد (۸ درصد) نیز با صف فروشی به ارزش ۱۳۴ میلیارد تومان مواجه شدند. بازار پایه نیز دیروز میزبان دادوستد ۱۲۸ نماد بود. در این میان ۴۹ سهم (۳۸ درصد) مثبت ماندند و در مقابل شاهد ۷۷ سهم (۶۰ درصد) در محدوده منفی بودیم. در این بازار نیز ۳۷ نماد (۲۹ درصد) صف خریدی به ارزش ۱۳۹ میلیارد تومان شکل دادند و صف فروش در این بازار به ۳۹ نماد (۳۰درصد) با ارزشی بالغ بر ۱۸۳ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرد. ارزش معاملات خرد سهام نیز در این روز کمی افزایش یافت و برای سهام بورسی به ۴۷۶۸ میلیارد تومان رسید تا رشد ۲۶‌درصدی نسبت به روز سه‌شنبه را حکایت کند. در فرابورس ایران نیز سهامی به ارزش ۱۷۶۰ میلیارد تومان مورد دادوستد قرار گرفت که افزایش روزانه ۱۶‌درصدی را نشان می‌داد.

منبع: پول نیوز

کلیدواژه: قیمت نفت نرخ ارز بورس فرابورس بازار ارز ارزش معاملات خرد سهام نفت و گاز در بازار طی هفته سهامداران خرد میلیارد تومان تالار شیشه ای هفته های اخیر میلیون تومان روز چهارشنبه بورس تهران معاملات سه روز گذشته خرید سهام روز کاری مهم ترین نرخ ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.poolnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پول نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۲۵۱۸۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس

شاخص در روز یکشنبه با افت حدود ۵هزار واحدی به ۲میلیون و ۲۵۹هزار واحد رسید. کاهش قیمت ارز و تداوم تثبیت قیمت در بازار نیما سبب شد تا طی ۵ روز ۷۹۰ میلیارد تومان پول از بازار خارج شود. امروز یک‏سال از سقوط شاخص از قله ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار واحدی می‌‏گذرد. عملکرد بورس طی یک‌سال اخیر بررسی شده است.

به گزارش دنیای اقتصاد، شاخص‌کل بورس در روز یک‌شنبه به‌عنوان اولین روز کاری هفته‌جاری با افت ۵ هزار و ۱۰۰ واحدی به ۲ میلیون و ۲۵۹ هزار واحد رسید، به‌طوری‌که بازدهی این نماگر بازار از ابتدای سال حدود ۳ درصد بوده است، ضمن آنکه شاخص‌کل هموزن نیز با رشد ۱۹۲ واحدی به ۷۵۱ هزار و ۳۷ واحد رسید. بازدهی این نماگر ثانویه بازار سرمایه نیز از ابتدای ۱۴۰۳، هنوز بیش از یک‌درصد است.

به‌نظر می‌رسد، رشد قیمـــــت دلار در روز‌های ابتدایی سال‌۱۴۰۳ بازار را نسبت به رشد سهام کامودیتی‌محور که از کل بازار به لحاظ بازدهی عقب‌تر بودند، امیدوارتر کرده‌بود، چرا که با وجود اختلاف بالای دلار نیما و آزاد بورس تهران، به‌طور تاریخی حدس زده می‌شد این اختلاف به حداقل ممکن برسد. ظاهرا دولت سیزدهم دلار نیما را خط قرمز خود می‌داند و رشد آن را با سرعت بسیار محدودی دنبال می‌کند. اکنون بورس دچار سردرگمی شده‌است.

عملکرد خوب کلیت بازار در گزارش‌های فروردین و از سوی دیگر کارنامه سبز برخی از صنایع در صورت‌های مالی سالانه برخی از شرکت‌ها که اخیرا منتشر شده، سبب شده‌است تا شاخص هموزن افت بیشتری را تجربه نکند، چرا که از اول سال نیز از شاخص‌کل عقب‌تر بوده‌است.

به‌نظر می‌رسد شاخص هموزن جای زیادی برای افت بیشتر ندارد، چرا که به‌طور تاریخی باید این نماگر فرعی بازار از نماگر اصلی جلوتر بیفتد. به‌نظر می‌رسد با توجه به احتمال نوسان اندک، اما مثبت دلار آزاد، جو بازار سرمایه در این هفته متعادل‌تر شود، اما در نهایت اگر مقاومت بانک‌مرکزی برای رشد دلار نیما ادامه‌یابد، بازار چاره‌ای ندارد جز آنکه در محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار واحد پناه گیرد.

تابلوی بورس، تابلوی رکود

همچنان ارزش معاملات در بورس تهران اعداد بسیار پایینی به‌ثبت می‌رسد، به‌طوری‌که با وجود ۸ روز معاملاتی نسبتا پررونق در دو هفته گذشته، دوباره ارزش معاملات به زیر ۳ هزار میلیارد‌ تومان رسید. همچنین میانگین ارزش متحرک ارزش معاملات خرد نیز حکایت از آن دارد که ارزش معاملات کوتاه‌مدت بازار پایین‌تر از بلندمدت است. کاهش دوباره میانگین ارزش معاملات متحرک ۵‌ روزه به زیر ۲۰‌ روزه حکایت از تداوم رکود در بازار سهام دارد، ضمن آنکه میانگین‌های متحرک بلندمدت ارزش معاملات به‌هم نزدیک شده‌اند، از این‌رو به‌طور تاریخی در صورتی‌که محرک‌ها بازار را هدایت کنند، عبور میانگین متحرک ۵‌روزه از سایر میانگین‌ها می‌تواند بازار را به سمت ارزش معاملات ۲۰ هزار‌ میلیاردی هدایت کند.

این درحالی است که ارزش معاملات دلاری نیز در سطوح پایینی قرار دارد و تا زمانی‌که چند روز متوالی بالای ۱۰۰ میلیون دلار تثبیت نشود، نمی‌توان از بازار انتظار رونق داشت. این شاخص، اکنون در محدوده ۳۰ میلیون دلار قرار دارد. علاوه‌بر این، در اولین روز معاملاتی هفته نزدیک به ۸۰ میلیارد‌ تومان پول حقیقی از بازار خارج‌شده و این در حالی است که از ابتدای سال حدود ۴ هزار و ۳۰۰ میلیاد‌ تومان پول حقیقی از بازار خارج شده‌است.

با بورس چه می‌توان کرد؟

بورس تهران، درگیر چند متغیرسیاسی و اقتصادی است و نمی‌داند به کدام‌سو برود. از سویی با نوسان‌ نرخ ارز به‌طور موقتی خوشبین و بدبین می‌شود. از سویی دیگر به امید رشد دلار نیما رونق می‌گیرد و دوباره با رکود همراه می‌شود. از طرف دیگر بازار ترجیح می‌دهد با وجود تعدیل P/E بازار سرمایه با انتشار برخی از گزارش‌ها همچنین با P/E زیر میانگین تاریخی خود معامله شود، چراکه هنوز سایه نرخ بهره ۳۰ درصدی سنگینی می‌کند.

همچنین بورس، با درگیری‌های منطقه‌ای دست‌وپنجه نرم می‌کند و هر لحظه امکان دارد که دشمن‌های منطقه‌ای دوباره تنش‌ها را افزایش دهند، لذا بازار دچار بی تصمیمی شده‌است. هر چند ممکن است در هفته پیش‌رو با نوسان اندک و مثبت دلار فضا متعادل‌تر شده و شاخص‌کل نیز استراحت کند، اما در صورتی‌که رویکرد ارزش دولت تغییری نکند، بازار سهام به روند نزولی ادامه خواهد داد و در آغوش محدوده ۲ میلیون و ۲۲۰ هزار‌ واحدی پناه خواهد گرفت.

دیگر خبرها

  • رمزخوانی از یکشنبه قرمز بورس
  • تابلوی بورس، تابلوی رکود
  • افت بیش از ۵ هزار واحدی شاخص بورس +نقشه
  • معامله ۲۷۰ میلیاردی سهام در بورس آذربایجان غربی
  • آینده بورس در چند پرده
  • پیش‌بینی بورس در هفته سوم اردیبهشت ۱۴۰۳/ پیشتازی فولادی‌ها و پالایشی‌ها در این هفته
  • تحلیل روند بازار سهام در هفته‌ای که گذشت
  • بررسی عملکرد نماگر‌های بازار سرمایه در هفته‌ای که گذشت
  • سفارش‌های حمایتی بازارساز با نزدیک شدن شاخص کل بورس به نقاط خاص
  • شرکت سهام عام پروژه مسیر توسعه مشارکت مردمی در تامین مالی زیرساخت‌های کشور